col

Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες; Νέα μουσειοσκευή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης! - Γεύση

11 Οκτωβρίου 2016

Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες; Νέα μουσειοσκευή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης!

Μια νέα μουσειοσκευή με θέμα «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα» δημιούργησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την υποστήριξη της Ε.Ι Παπαδόπουλος Α.Ε., με στόχο να ταξιδέψει σε σχολεία όλης της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Η νέα μουσειοσκευή,   που απευθύνεται στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, διδάσκει στους μαθητές τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων  και τους κανόνες  μιας ισορροπημένης διατροφής,μέσα από κείμενα, CD με εικόνες, πιστά αντίγραφα αρχαίων σκευών, εκπαιδευτικά παιχνίδια και προτάσεις για δραστηριότητες.

 

Ο εκπαιδευτικός δανείζεται τη μουσειοσκευή από το μουσείο και τη χρησιμοποιεί ως εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα της Ιστορίας, της Γλώσσας ή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και σε διάφορες  άλλες δράσεις.  Επίσης μπορεί να την αξιοποιήσει για την προετοιμασία της επίσκεψης των μαθητών στο Μουσείο  Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και σε οποιοδήποτε Μουσείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού διαθέτει εκθέματα που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων.

 

 

Μέσα από τη νέα μουσειοσκευή, οι μαθητές θα γνωρίσουν:

 

 • Τα σκεύη που είναι απαραίτητα στην κουζίνα αλλά και στο καθημερινό και εορταστικό τραπέζι.

 

 • Τις πηγές της διατροφής (δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, μέλι, καρποί, ψάρι, κρέας).

 

 • Τa οφέλη της σωστής διατροφής και του ισορροπημένου πρωινού.

 

 • Τη διατροφή και το ρόλο της στην κοινωνική ζωή (συμπόσια, γιορτές, θρησκευτικές τελετές).

 

 • Διάφορες συνταγές και αγαπημένες τροφές στην αρχαιότητα.

 

Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τα σκεύη και το ύφασμα της μουσειοσκευής για να δημιουργήσει, μέσα στην τάξη, μια γωνιά που να αναπαριστά το περιβάλλον μιας κουζίνας στα αρχαία χρόνια.

 

Χρησιμοποιώντας το υλικό της μουσειοσκευής και παίζοντας παιχνίδια  όπως το παιχνίδι τύπουtwister game  «Ισορροπώντας στις τροφές», τα παιδιά  θα αντιληφθούν καταρχάς τη σημασία ενός πλήρους πρωινού, συζητώντας με τον εκπαιδευτικό ποιες τροφές είναι απαραίτητες. Στη συνέχεια, καθώς θα επεξεργάζονται σκεύη πιστά αντίγραφα εκθεμάτων από τις Συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, θα γνωρίσουν τις διατροφικές συνήθειες, τα είδη γευμάτων και αγαπημένα φαγητά και συνταγές στην αρχαία Αθήνα και Ρώμη!

 

 

Ο εκπαιδευτικός μπορεί ακόμη να προσκαλέσει τα παιδιά να φτιάξουν το μενούμιας εβδομάδας και να το εφαρμόσουν σπίτι τους ήνα σχεδιάσουν ένα παιχνίδι γνώσεων τύπου trivial pursuit.

 

Τα παιδιά μπορούν επίσης να φτιάξουν σπίτι τους μπισκότα με βρώμη και σταφίδες με βάση τη συνταγή που περιλαμβάνεται μέσα στο υλικό της μουσειοσκευής.

 

Η οργάνωση του εκπαιδευτικού υλικού της νέας μουσειοσκευής πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου ενώ ο σχεδιασμός τα σχέδια και η γραφιστική επιμέλεια από τη Χαρά Μαραντίδου.

 

Η εταιρεία Ε.Ι Παπαδόπουλος Α.Ε.,στάθηκε πολύτιμη αρωγός καθ’ όλη  τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής της νέας μουσειοσκευής.

 

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΜΚΤ

Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που έχει δημιουργήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να ταξιδεύουν στα σχολεία. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς πιο κοντά στον κόσμο του Μουσείου, και απευθύνονται κυρίως στα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας  αλλά και του εξωτερικού.  Κάθε Μουσειοσκευή έχει ένα διαφορετικό θέμα και περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό, εικόνες σε ηλεκτρονική μορφή, βιβλία και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Μέχρι σήμερα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει δημιουργήσει 5 μουσειοσκευές με τα εξής θέματα:

 

 • Κυκλαδικός Πολιτισμός
 • Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα
 • Αρχαία ελληνική κεραμική
 • Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα
 • Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

 

 

Κάθε χρόνο 200 περίπου σχολεία από όλη την Ελλάδα δανείζονται και χρησιμοποιούν τις μουσειοσκευές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε 20.000 περίπου μαθητές να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.

Ένα σχολείο μπορεί να δανειστεί απευθείας τη μουσειοσκευή από το Μουσείο. Εναλλακτικά ένας ιδιώτης ή μια επιχείρηση μπορεί να αγοράσει μια μουσειοσκευή και να τη στείλει ο ίδιος σε σχολείο, ίδρυμα,Πανεπιστήμιοή άλλο φορέα  της επιλογής του ή να αναθέσει στο Μουσείο να τη διακινήσει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Μουσειοσκευές μπορούν επίσης να δανειστούν οργανισμοί ή φορείς που ασχολούνται με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

 

 

Θέλετε να μαθαίνετε τα πάντα για τα εστιατόρια της πόλης, καθώς και υπέροχες νέες συνταγές; Τότε κάντε like στη σελίδα μας αποκλειστικά για θέματα γεύσης, στο Facebook[1]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Value for money: 5 φθηνές και πολύ αξιόλογες ταβέρνες στην Αθήνα[2]

 

Value for money: 5 φθηνές και πολύ αξιόλογες ταβέρνες στην Αθήνα

 

Το κορυφαίο burgerάδικο της Αττικής έρχεται (και) στη Νέα Σμύρνη![3]

Το κορυφαίο burgerάδικο της Αττικής έρχεται (και) στη Νέα Σμύρνη!

 

Εκεί όπου σχηματίζονται ουρές για ένα τραπέζι: Το μικρό μαγαζάκι στου Ψυρρή με τα υπέροχα γλυκά![4]

Εκεί όπου σχηματίζονται ουρές για ένα τραπέζι: Το μικρό μαγαζάκι στου Ψυρρή με τα υπέροχα γλυκά!

 

Στη λαχαναγορά του Ρέντη θα βρεις την πιο... cool καντίνα της Αθήνας![5]

 

Στη λαχαναγορά του Ρέντη θα βρεις την πιο... cool καντίνα της Αθήνας!

 

Δυο bar της Αθήνας στα 50 καλύτερα του πλανήτη: Στην 9η θέση το Clumsies, στο νούμερο 40 το Baba Au Rum![6]

Δυο bar της Αθήνας στα 50 καλύτερα του πλανήτη: Στην 9η θέση το Clumsies, στο νούμερο 40 το Baba Au Rum!

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Wine Spectator είναι ένα lifestyle περιοδικό που από το 1976 επικεντρώνεται στην κουλτούρα του κρασιού. Δημοσιεύει 15 τεύχη το χρόνο και το περιεχόμενο του περιλαμβάνει νέα, άρθρα, καθώς και...

Το διώροφο πέτρινο κτίσµα του 1915, στη γωνία της Πειραιώς µε την οδό Αγαθηµέρου, που πάλαι κάποτε πωλούσε σκοινιά και αργότερα εγκαταλείφθηκε, έχει δώσει σήµερα τη θέση του σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς χώρους της Αθήνας.

Όλη την ψάχνουν πια περισσότερο όσον αφορά το φαγητό και νέες τάσεις ξεπηδούν συνεχώς στην γαστρονομική σκηνή της Αθήνας. 

Πλέον το εστιατόριο άλλαξε γειτονιά και το συναντάμε στην πάντοτε απαιτητική Κηφισιά και στον...

Γεύσεις από Κολομβία, Μεξικά και Βενεζουέλα μέχρι φαγητό της γιαγιάς. Αργεντίνικα μυστικά αλλά και καλομαγειρεμένα παραδοσιακά πιάτα. Οργανικά αλλά και... michelενάτα.

Στην κορυφή των βραβείων «Restaurant & Bar Design Awards» βρίσκεται το...


Σχόλια χρηστών

References

 1. ^ σελίδα μας αποκλειστικά για θέματα γεύσης, στο Facebook (www.facebook.com)
 2. ^ Value for money: 5 φθηνές και πολύ αξιόλογες ταβέρνες στην Αθήνα (www.athensmagazine.gr)
 3. ^ Το κορυφαίο burgerάδικο της Αττικής έρχεται (και) στη Νέα Σμύρνη! (www.athensmagazine.gr)
 4. ^ Εκεί όπου σχηματίζονται ουρές για ένα τραπέζι: Το μικρό μαγαζάκι στου Ψυρρή με τα υπέροχα γλυκά! (www.athensmagazine.gr)
 5. ^ Στη λαχαναγορά του Ρέντη θα βρεις την πιο... cool καντίνα της Αθήνας! (www.athensmagazine.gr)
 6. ^ Δυο bar της Αθήνας στα 50 καλύτερα του πλανήτη: Στην 9η θέση το Clumsies, στο νούμερο 40 το Baba Au Rum! (www.athensmagazine.gr)
 7. ^ Ένας υπέροχος προορισμός για όσους αγαπούν το κρασί: Το ελληνικό εστιατόριο που αποθεώνει το Wine Spectator! (www.athensmagazine.gr)
 8. ^ To... στέκι των τενόρων: Στην Πειραιώς υπάρχει ένα από τα πιο ξεχωριστά εστιατόρια της Αθήνας! (www.athensmagazine.gr)
 9. ^ Τα πιο... εξωτικά εστιατόρια της Αθήνας: 10 μέρη που πρέπει να δοκιμάσεις και πραγματικά θα σε ταξιδέψουν γευστικά! (www.athensmagazine.gr)
 10. ^ Μια νόστιμη... μετακόμιση στην Κηφισιά: Το εστιατόριο που φέρνει την κουζίνα της γιαγιάς στα βόρεια προάστια! (www.athensmagazine.gr)
 11. ^ Γεύσεις από Κολομβία, Μεξικό και Βενεζουέλα μέχρι φαγητό της γιαγιάς: 10 νέα και παλιά εστιατόρια της Αθήνας που αξίζει να πας αυτή τη στιγμή! (www.athensmagazine.gr)
 12. ^ Αυτό είναι το ωραιότερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2016! Πού βρίσκεται και γιατί ξεχωρίζει (Photos) (www.athensmagazine.gr)

Διάβασε περισσότερα: